Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hospodářský cyklus a ekonomický růst

Hospodářský cyklus a ekonomický růst:

Okunův zákon -klesne-li skutečný GNP o dvě procenta vůči potencionálnímu GNP, potom míra nezaměstnanosti vzroste přibližně o jedno procento.
Potenciální produkt - maximální úroveň GNP, kterou lze dosahovat při daném stavu technologie a počtu obyvatelstva, aniž dochází k urychlení inflace; někdy se též nazývá produktem vysoké zaměstnanosti. Dnes se všeobecně chápe jako úroveň produktu, která odpovídá přirozené míře nezaměstnanosti.

Charakteristika hospodářského cyklu:
Hospodářské cykly jsou výkyvy celkové ekonomické aktivity vyznačující se současnou expanzí nebo kontrakcí produktu ve většině sektorů ekonomiky. K cyklu dochází jestliže skutečný produkt vzhledem k potencionálnímu buď klesá, nebo stoupá ( kolísá okolo potencionálního produktu). Dnes dělíme hospodářské cykly na fáze. Vrcholy a sedla jsou body obratu, recese a expanze jsou hlavními fázemi cyklu. Hospodářství se ocitá v recesi, jestliže reálný GNP ve dvou po sobě následujících čtvrtletích klesal. Recese končí v sedle, poté následuje zotavení (expanze), vrchol, recese, sedlo . . .
Obvyklé vztahy z průběhu cyklů při recesi:
- často prudce klesají spotřebitelské nákupy, zatímco firemní zásoby statků dlouhodobé spotřeby stoupají. Firmy reagují snížením výroby a reálný GNP klesá. Poté klesají firemní investice do budov a zařízení.
- Při poklesu poptávky po práci lze nejprve zaznamenat zkrácení průměrného pracovního týdne, poté dochází ke zvyšování nezaměstnanosti.
- Zisky firem v období recese prudce klesají, obvykle nastává propad cen obyčejných akcií, klesají také úrokové míry.
Konjunktura je zrcadlovým obrazem recese.

Žádné komentáře:

Okomentovat