Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Teorie hospodářské cyklu

Teorie hospodářské cyklu:
Většina hospodářských teorií dnes podtrhuje význam spotřebních a investičních statků dlouhodobého užití. Rozdílné teorie lze rozdělit do dvou skupin:
Vnější - vnější teorie nacházejí příčiny hospodářského cyklu někde vně ekonomického systému - Sluneční skvrny, války, revoluce, volby, v tempech růstu migrací . . .
Vnitřní - vnitřní teorie hledají příčiny cyklů uvnitř dané ekonomiky; takové, které vyvolávají sebegenerující hospodářské cykly, a to tak, že každá expanze plodí recesi a naopak
Politický hospodářský cyklus - je jedna z hlavních vnějších příčin hospodářského cyklu. Existují zde tři hlavní předpoklady pro tuto teorii:
-Od dob Keynese měli tvůrci politiky nástroje ke stimulování ekonomiky
-Voličům se zamlouvají období s nízkou nezaměstnaností, rychlým ekonomickým růstem a nízkou inflací.
-Politici chtějí být znovu zvoleni
Politický hospodářský cyklus vypadá asi takto:
po volbách zavede zvolený politik úsporná opatření s tím, že občané zapomenou na to, že museli spolknout tuto hořkou pilulku. Zhruba rok před volbami se politici začnou snažit o stimulaci ekonomiky. Voliči si pak spíše pamatují konjunkturu než recesi.
Kombinování vnitřních a vnějších faktorů - při kombinovaném přístupu mohou otřesy vznikat vně ekonomiky a vnitřní faktory je mohou prodlužovat a šířit. Tím vnitřním faktorem udržujícím vně vzniklé otřesy jsou investice. Investice jsou ovlivněny růstem prodejů a produktu. Tento vztah je znám pod pojmem princip akcelerátoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat