Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alternativní cíle firmy

Alternativní cíle firmy:
Maximalizace zisku už dnes nemusí být jediným nebo vůbec nemusí být cílem. Dnes např. u akciové společnosti, řízené manažerem, může být hlavní cílem maximalizace obratu ( viz graf).Firma maximalizuje obrat v bodě, kde je mezní příjem nulový. V tomto bodě jsou MR menší než MC, a proto se firma maximalizující obrat vzdává části zisku. Obrat také závisí na elasticitě poptávky. Je-li D elastická, obrat s růstem objemu produkce roste. Je-li D neelastická, obrat s růstem objemu produkce klesá ( viz graf). Z toho vyplývá, že firma maximalizující obrat vyrábí vyšší objem produkce za nižší cenu, než firma maximalizující zisk.Existují i takové názory, že cílem firmy může být růst. U firem, které jsou ve vlastnictví zaměstnanců, se klade důraz na maximalizaci důchodu ... .

Neziskové firmy:
Některé z těchto firem vstupují na trh, vyrábějí a prodávají svá zboží, ale jejich cílem není dosahovat zisku. Obvykle jsou tyto firmy financovány ze státního rozpočtu. Existují i netržní subjekty sloužící k uspokojování potřeb, jako např. školy, nemocnice ... . Jejich příjem opět pochází ze státního rozpočtu a různých darů a sbírek. Naproti tomu některé školy nebo nemocnice mohou fungovat plně nebo částečně na komerční bázi. Potom je jejich cílem zisk, který je pro ně podmínkou dalšího fungování.

Postoj státu k podnikům:
Praxe je taková, že v tržní ekonomice se klade důraz ne konkurenci. To znamená, že stát se snaží podpořit drobné podnikatele a naopak bývá přijímána celá řada opatření proti vzniku monopolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat