Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Teorie ekonomického růstu

Teorie ekonomického růstu:
Ekonomický růst - Zvýšení celkového produktu země za určité časové období. Většinou se měří jako roční přírůstek GNP.
Z formálního hlediska představuje ekonomický růst zvýšení potencionálního GNP. K prohlubování kapitálu dochází, jestliže zásoba kapitálu roste rychleji než ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Při neexistenci technologické změny povede prohlubování kapitálu k růstu výstupu na dělníka, k růstu mezního produktu práce a k růstu mezd; povede také k poklesu výnosu z kapitálu a k následnému poklesu reálné úrokové sazby.
Pokud označíme reálný produkt jako Y, můžeme ekonomický růst měřit:
rozdíl - Y = Yt - Yt-1
koeficient růstu - r = (Yt/Yt-1).100 %
tempo růstu = koeficient růstu.
Tempo růstu potencionálního produktu - se vypočte jako součet dlouhodobého tempa růstu souhrnné produktivity a objemu výrobních faktorů při jejich plném využití. Tempo růstu potencionálního produktu závisí:
- Na tempu růstu inputů: zvýší-li se množství práce půdy a kapitálu, za jinak nezměněných podmínek, lze předpokládat růst potencionálního produktu.
- Na tempu růstu souhrnné produktivity: Při nezměněném množství výr. faktorů lze zvýšit úroveň potencionálního produktu lepším využitím inputů.
Dokonalejší využití výr. faktorů se promítá v:
- růstu produktivity práce, růstu účinnosti kapitálu, poklesu materiálové a energetické náročnosti výroby.
Dlouhodobý rozvoj země závisí na obou uvedených skupinách faktorů. Podle využívání výr. faktoru a jejich rozšiřování se mění postavení země v mezinárodním měřítku a roste životní úroveň obyvatelstva dané země.
Pokud AD roste stejně rychle jako AS, potom dochází k hospodářskému růstu ve všech směrech. Pokud dojde k poklesu AD a AS se nezmění, vede pokles AD velmi vysokému poklesu reálného produktu oproti potencionálnímu produktu a malému poklesu cenové hladiny. Pokud se nemění AD a sníží se AS, potom se zvýší cenová hladina a sníží se reálný produkt.

Žádné komentáře:

Okomentovat