Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rovnováha dokonale konkurenčního trhu práce

Rovnováha dokonale konkurenčního trhu práce.
rovnováha na trhu práce vzniká při vyrovnání nab. s popt. při tzv. rovnovážné mzdové sazbě. Tržní křivka poptávky je horizontálnínm součtem indiv. křivek poptávky všech firem na trhu práce. Tržní křivka nabídky práce ukazuje, kolik hodin práce budou nabízet všechni pracovníci na tomto trhu při každé výši mzdové sazby. Je rostoucí, protože předpokládáme, že v daném odvětví je s rostoucí mzd. sazbou nabízeno více práce. Není zpětně zakřivená – každému pracovníkovi se zakřivuje při jiné úrovni mzdy, vyšší mzd.saz.přitahují další pracovníky – ty, co mají vyšší transferové výdělky a při nižší sazbě by práci nenabízeli.
Graf: osy w, L, křivky SL a DL, rovnováž. mzda wL a rovnováž. množ. práce LE. Při vyšší mzd. saz. w2 přebytek nabídky práce nad poptávkou – nezaměstnanost. Při příliš nízké sazbě w nastane přebytek poptávky nad nabídkou – přezaměstnanost. Stav nerovnováhy v dl. období směřuje k rovnováze – tzv. plná zaměstnanost.
Mzd. rozdíly – rovnovážné – nevedou k přemísťování prac. zdrojů – rozdíly v kvalifikaci, schopnostech – kompenzující rozdíly ve mzdách. Nerovnovážné – vedou v delším období k přesunu pracovní síly – profese s podobnou kvalifikací u kterých se liší výše mezd.

Žádné komentáře:

Okomentovat