Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozlišení účinků expanzivní a restriktivní fisk. a monet. politiky v krátkém a v dlouhém období

Rozlišení účinků expanzivní a restriktivní fisk. a monet. politiky v krátkém a v dlouhém období:
Vše vychází z toho, že v krátkém období je křivka AS horizontální a v dlouhém období je křivka AS vertikální. Vzhledem k tomu, že obě politky používají různých nástrojů k ovlivnění AD, jsou obě maximálně účinné v krátkém období a maximálně neúčinné, když je křivka AS vertikální. Půosbí zde taqkzvaný Crowding out efekt.
Crowding out - Tvrzení, že vládní výdaje, rozpočtové deficity a vládní dluh snižují podnikové investice. Existují dvě základní podmínky, při nichž dochází k čistému vytlačování. Za prvé, vládní výdaje mohou vytlačovat investice, protože jsou omezené zdroje; deficity mohou zvyšovat úrokové szaby, a tak odradit investice citlivé na úrok.

Kombinace fiskální a monetární politiky:
Fiskální a monetární politiku lze používat nejen k ovlivnění velikosti GNP, ale také k ovlivnění jeho složení. Změnou zdanění a vhodnou monetární politkou lze určit nebo změnit složení GNP. Konkrétně může změnit část GNP vynaloženou na podnikové investice, spotřebu, čisté vývozy a vládní nákupy statků a služeb. Zde nastává problém vytěsňování. to může nastat, pokud dojde ke zvýšení vládních nákupů a následné reakci trhu peněz. Zvýšení strukturálního deficitu může vést k tomu, že rostoucí úrokové sazby budou vytlačovat investice. Určitá část vyvolaného zvýšení GNP pak bude vykompenzována zvýšenním strukturálního deficitu a snížením investic.

Důchodová politika:
Je vládní politika, která usiluje o přímé omezení mzdových a cenových změn ve snaze zpomalit inflaci. Tento typ politiky nabývá různých forem, od dobrovolných mzdových a cnových směrnic až po přímou právní regulaci mezd, platů a cen.

Žádné komentáře:

Okomentovat