Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rovnováha na trhu kapitálu

Rovnováha na trhu kapitálu.
krátkodobě je rovnováha (rovnovážná úroková míra, tj. cena kapitálu) určena svislou křivkou SSR (nabízené množství kapitálu KE) a poptávka D ji protíná při úrok. míře IrE(SR)
Dlouhodobá křivka D je stejná jako krátkodobá, SLR je rostoucí – rovnovážná úroková míra se utvoří na vyšší úrovni zásoby kapitálu – domácnosti jsou schopné a ochotné při rostoucí úr. míře vytvářet vyšší úspory. Při rovnováž. úr. míře se celk. úspory = poptávce po kapitálu a budou přeměněny na investice. Pro všechny úrokové míry vyšší než rovnovážná platí, že domácnosti tvoří větší úspory než je popt. po kap. Přebytek úspor vede k poklesu úr. míry na rovnováž. úroveň. Obdobně při opač. situaci. Inv. rozhodování – NPV – celý tok bud výnosů diskontovaný roč. úrok. mírou, odečteme od toho náklady na investici – musí to celé vyjít >0.
Trh kapitálových statků.
Další fází po nákupu kapitálu na trhu kapitálu, je pořízení hmotných investic – ty jsou poptávány firmami na trhu kapitálových statků. Jejich poptávka je určena klesajícími mezními výnosy z použití těchto statků ve výrobě, tím klesá i cena, kterou jsou ochotny za zvyšující se množství kap. statků zaplatit. Max. cena kterou jsou potávající firmy ochotny zaplatit za určitý kapitálový statek, je dána na základě současné hodnoty očekávaného toku budoucích čistých výnosů z tohoto kapitálového statku.Popt. je tedy klesající. Rovnovážná cena se utvoří v okamžiku, kdy se poptávka vyrovná nabídce kap. statků.

Žádné komentáře:

Okomentovat