Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podstata a specifika trhů výrobních faktorů

Cena výrobního faktoru je spojená se službou výrobního faktoru, tzn. s jeho pronájmem.
Formy cen VF: za službu faktoru práce se platí mzdou – cena je mzdová sazba, za půdu se platí pachtovné – cena je sazba pozemkové renty. Za kapitál se platí úrok – cenou je úroková míra. Vývoj rovnováhy ovlivňují časový horizont (délka období) a podmínky konkurence (dok, nedok). Nejsou to jen podmínky na trhu VF, ale i na trhu výr. a služeb. Výdělek výrobního faktoru je určen cenou VF, která je určena trhem dok. konkur. PF* .
Transferový výdělek je taková výše výdělku, kterou by daný vstup mohl získat při svém nejlepším alternativním využití. Je to tedy částka, kterou musí záskávat, aby transferoval –přemístil svou službu do daného způsobu použití. (Tr. výdělky představují alternativní náklady vstupů).
Ekonomická renta je taková část celk. výdělku, která převyšuje transf. výdělek. Tj. část výdělku, která není nutná k udržení výr. faktoru v daném použití. Ek. renta tedy představuje přebytek nad transf. výdělkem. Transf. výdělek tedy vyplňuje prostor pod křivkou nabídky až k rovnovážnému množství VF. (nabídka VF je podmíněna transferovým výdělkem). Navíc – nad křivkou nabídky až k dosažené rovnováž. ceně VF je ekonomická renta. Extrémní situace nastávají při dokonale neelastické či dok. elast. nabídce. (jen ek. renta, tr.v.=0; resp jen tr.v.,ek. r.=0). Čistá ek. renta – v případě fixní (dok.neel.) nabídky. (vyjímečné talenty – vědci, sportovci, pěvci, herci – nemůže se každý stát virtuózem, když by chtěl využít vysoké poptávky a vydělat – počet takových lidí je absolutně omezen).
Pozemková renta – půda (A) je přírodnina která existuje v urč. omezeném rozsahu. Nabídka svislá (dok. neelast.) – množství nabízené půdy je stejné – může se měnit jen poptávka – v důsledku toho se mění cena půdy – sazba pozemkové renty R.

Žádné komentáře:

Okomentovat