Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25. Vymezení světové ekonomiky

Pojem světová ekonomie není v české ekonomické literatuře příliš používán. Označuje se jím disciplína, která se snaží komplexně analyzovat ekonomické procesy odehrávající se ve světovém hospodářství – světové ekonomice

Vztahy mezi subjekty světového hospodářství jsou vyjádřeny v kategoriích pohybu (transferu) zboží, služeb a faktorů výroby.

Světová ekonomika představuje strukturovaný sociální organismus, ve kterém jsou národní ekonomiky v rozdílné míře integrovány prostřednictvím mezinárodní dělby práce a věcných prvků ekonomických vztahů.

Světová ekonomie, jak vědecká disciplína, má svůj makroekonomický i mikroekonomický aspekt. Poskytuje potřebné analýzy a prognózy, které slouží při utváření hospodářské, obchodní, měnové a finanční politiky jednotlivých zemí a činnosti mezinárodních organizací. Na druhé straně analyzuje chování podnikatelských subjektů v mezinárodních ekonomických vztazích, ať už podniků či bank, ale zejména nadnárodních korporací a mezinárodních organizací, které ovlivňují chování národních ekonomik.

Žádné komentáře:

Okomentovat