Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V druhé etapě vymezené roky 1993-1995 ...

V druhé etapě vymezené roky 1993-1995 se realizovala vnější směnitelnost koruny, která umožnila podnikům přímý vstup na devizové trhy. Naplňovala se Evropská dohoda, která umožnila asymetrické snižování cel mezi ČR a EU, což usnadňovalo vstup exportérů na trh EU.

Ve třetí etapě od roku 1996, došlo k ukončení procesu otevírání ekonomiky. Byla opuštěna politika fixního kurzu a tím byla na podniky přenesena i devizová rizika. ČR se stala členem WTO, Evropská dohoda se blíží svému naplnění.Rovněž byla otevřena agentura na podporu obchodu poskytující informace pro exportéry, a konečně byl rovněž přijat „antidumpingový“ zákon, poskytující ochranu proti nekalé zahraniční soutěži.

Od roku 1991, po předchozím poklesu, neustále roste podíl exportu zboží a služeb na HDP a tedy neustále roste otevřenost ekonomiky a to bez ohledu na vývoj HDP. Dochází k restriktivním opatřením vlády i centrální banky, což vedlo k poklesu HDP, přičemž export i import dál roste. Významným faktem je, že se sbližují tempa růstu exportu a importu.

V období 1997-1999 dochází v ekonomice k obdobnému vývoji jako v období 1991-1993, kdy dochází k poklesu agregátní poptávky, výrobci hledají možnost exportu, ale tentokrát roste i dovoz, neboť zejména vlivem účasti zahraničních firem vzrostla dovozní náročnost exportu.

Žádné komentáře:

Okomentovat