Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bída a plodnost

Rodiče se s rostoucí bídou snaží mít co nejvyšší počet dětí, aby při existující úmrtnosti, bylo o ně postaráno ve stáří. Jedná se o jakýsi „přírodní“ systém důchodového zabezpečení. Počet dětí totiž zvyšuje ekonomickou sílu rodiny.

Ekologický problém
Ekologické problémy je nutno vidět ve dvou rovinách. Jako globální problémy se projevují globálními změnami klimatu. Vedle toho ovšem vystupují v podobě úbytků druhů rostlin a zvířat, znečištění vody a kontaminace půdy. V této podobě se ale nejedná pouze o problém globální, ale i lokální. Ukazuje na schopnost a ochotu obyvatel zamést si před vlastním prahem. Existuje totiž dostatek technologií, které to umožňují.


26. Vývoj utváření světové ekonomiky


Vývoj světové ekonomiky od X. Do XIX. století

Světová ekonomika vznikala v dlouhém historickém vývoji. Jeho formování vyvrcholilo nejprve v poslední třetině XIX. stol., kdy byly všechny země světa propojeny sítí celosvětových komunikací a zapojeny do jednoho systému. Impulsem k tomu byla druhá průmyslová revoluce spojená s masovou produkcí a využitím spalovacích motorů, elektromotorů a turbín a všeobecným pokrokem ve spojích a dopravě. Do systému světové ekonomiky byly zapojeny všechny země světa a to dobrovolně nebo nedobrovolně.

Žádné komentáře:

Okomentovat