Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezinárodní srovnávací projekt ICP ...

Mezinárodní srovnávací projekt ICP představuje významnou analytickou činnost, kterou realizuje statistická komise OSN. Jejím cílem je stanovit ekonomickou úroveň jednotlivých zemí a vytvořit objektivní základnu mezinárodního srovnání.

Postavení ČSR mezi dvěma světovými válkami

Vývoj postavení ekonomiky ČR ve světové ekonomice lze rozdělit do několika etap. První etapu představuje vývoj Československé republiky od roku 1918 do konce 2.svět.války. Poté lze zaznamenat krátkou etapu od roku 1945 do roku 1948, kdy se definitivně rozhodlo o začlenění země do bloku zemí socialistického tábora. Existenci socialismu lze rozčlenit na etapu 1948-1968, období industrializace a rozvoje a období 1969-1989, etapu stagnace a úpadku socialismu. Od roku 1989 je pak nastoupena etapa návratu země k pluralitní společnosti a tržní ekonomice.

ČSR 1918-1938

Odvětvová struktura průmyslu byla vcelku komplexní, ale s nadměrným zastoupením spotřebního průmyslu a relativně slabým zastoupením progresivních odvětví zejména chemického průmyslu, elektrotechniky a některých strojírenských oborů.

Žádné komentáře:

Okomentovat