Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Významnou roli hraje vliv reálných úrokových sazeb, ...

Významnou roli hraje vliv reálných úrokových sazeb, jejich rozdílná výše v různých zemích (úrokový diferenciál). Peníze, které hledají zhodnocení v zemích s vysokými úroky tzv. „horké peníze“ představují poptávku po měně s vysokými úroky.

Značný význam na vývoj kurzů má i vývoj kupní síly měny, tj. její inflační znehodnocení. To působí rovněž obousměrně. Na jedné straně, jestliže roste domácí inflace rychleji, než v ostatních zemích (kladný inflační diferenciál), má kurz tendenci k oslabení.

Konečně významně ovlivňuje kurz měny i ekonomický růst. Vykazuje-li země dlouhodobě vyšší tempa růstu, je přitažlivá pro zahraniční investory, roste zájem o domácí cenné papíry a tím i poptávka po domácí měně, což vede k posilování kurzu.


Parita kupní síly měny

Vedle představy o tom, že měnový kurz je výsledkem nabídky a poptávky po dané měně existuje teorie, že kurz je dán poměrem kupních sil dvou měn. Kupní síla měny vyjadřuje množství zboží, které si lze, při dané cenové hladině zakoupit za danou peněžní jednotku.Čím více zboží si je možné zakoupit, tím větší je kupní síla měny.

Parita kupní síly měny – PPP je poměr kupních sil dvou měn.

Žádné komentáře:

Okomentovat