Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Třetí etapa

Ohraničení – konec občanské války ve Spojených státech (1865) a konec první světové války (1918). Kolonizační proces pokračuje, ale vedle snahy podmanit si další země zejména v Asii, pokračuje emancipační proces kolonií zahájený vznikem USA a to v Latinské Americe
a) Dochází k osamostatňování kolonií v Jižní Americe. Spojené státy se zapojují do bitvy o světové trhy. Všechny země jsou dobrovolně nebo nedobrovolně zapojeny do systému světového obchodu – vzniká světová ekonomika.
b) Období volného obchodu, v němž zlato funguje jako světové peníze (zlatý standard). Vznikají národní kapitálové trhy, v případě nejvyspělejších ekonomik dochází k vývozu kapitálu.
c) V 70. letech XIX. století dochází k druhé průmyslové revoluci (výbušný motor, elektromotor, parní turbína, telefon, telegraf). Svět je propojen sítí železnic, námořních a telegrafních linek.

Vývoj světové ekonomiky ve XX. století

Čtvrtá etapa
Představuje období mezi dvěma světovými válkami (1918-1945). První světová válka znamenala oslabení pozic tradičních koloniálních motropolí a záník podmínek kapitalismu volné soutěže.
a) Důsledkem první světové války je vznik nových států ve střední Evropě

Žádné komentáře:

Okomentovat