Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Deformace trhu spolu s existencí ...

Deformace trhu spolu s existencí pouze státní formy vlastnictví se projevuje deformovaným chováním firem, které se projevuje tzv. obráceným minimaxem. V tržní ekonomice se firma snaží maximalizovat výstup z daného vstupu, což vede jednak ke snaze získat zákazníka a zavádět nové výrobky.

Zavádění nových výrobků se pro výrobce jeví jako nečekaná komplikace, která může přinést nejisté výsledky a proto se nová výroba omezuje na jednoduché adaptace již vyráběného sortimentu, pokud na novém výrobku nemá zájem stát.

Rozhodující úlohu mají orgány státu – plánovací komise, cenový úřad, odvětvová ministerstva.

Pokud ekonomika disponovala dostatkem volných zdrojů a surovin a bylo odkud odčerpat potřebný kapitál, projevují se uvedené problémy skrytě. Jakmile jsou však uvedené volné faktory využity, začínají se uvedené problémy projevovat plnou silou. Řídící centrum reaguje změnami v systému řízení, dochází k reformám ekonomiky.

Reformy se nejprve zaměřují na formální reorganizaci organizační struktury podniků, upouští se od přidělování naturálních úkolů, přechází se k peněžním kategoriím, část zdrojů se začíná přenechávat podnikům.

Žádné komentáře:

Okomentovat