Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

35. Centrálně plánované ekonomiky

Charakteristika centrálně plánované ekonomiky

Použijeme-li poznatků mikroekonomie, pak lze centrálně plánovanou ekonomiku charakterizovat jako tržní ekonomiku svého druhu, v níž je však působení trhu omezeno do té míry, že neplní svou alokační roli, nerozhoduje o tom, kolik čeho, zač a pro koho vyrobit. O tom rozhodují státní instituce.

Trh však není potlačen zcela, poněvadž domácnosti realizují své důchody na trhu spotřebních statků a výrobci na něm realizují svou produkci.

V zájmu zachování stabilní cenové hladiny rostou dotace k cenám výrobců na jedné straně a neuspokojená poptávka na druhé straně. Současně vzniká sektor šedé ekonomiky. Tím jak ceny nemohou regulovat výrobu jsou současně sice omezeny zjevné inflační jevy, inflace však není likvidována, pouze se projevuje jako potlačená inflace tzn. klesá užitnost výrobků, objevují se fronty, nakupuje se tzv. zadem.

Trh práce a trh kapitálový neexistuje. Potřebné zdroje jsou rozdělovány centrálně. Bankovní sektor je redukován na “monobanku”, která automaticky úvěruje úkoly podniků dané státem, úrok nehraje pro investory žádnou roli. Podniky mají tzv. měkké rozpočtové omezení. Nejsou existenčně závislé na výsledcích své činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat