Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ve vývoji světového hospodářství lze stanovit ...

Ve vývoji světového hospodářství lze stanovit šest etap vymezených zlomovými událostmi z pohledu rozvoje světové ekonomiky.

První etapa
Její počátek lze spatřovat ve vzniku feudálních států v Evropě a jejíž ukončení lze vymezit rokem 1492. Mohli bychom ji charakterizovat jako období položení základů ke vzniku světové ekonomiky.
a) V tomto období vznikly v Evropě relativně stabilní státy, vznikají vnitřní trhy, dochází k dělbě práce, která překračuje hranice státních celků a začíná se rozvíjet v „mezinárodním“ měřítku tehdy známého světa. Vedoucí silou v tehdy známém a obchodem propojeném světě byla Čína, dále islámské země, následované Evropou v níž vedoucí silou byly středomořské italské městské státy (Janov, Benátky)
b) Charakteristickým rysem v mezinárodních vztazích je dálkový obchod mezi Evropou, Středním Východem a Asií a Evropou a severní Afrikou. Obchod si vyžádal vznika bankovního systému, jako světových peněz jsou používány drahé kovy, respektive mince z nich ražené (panuje bimetalismus). Objevují se i papírové peníze – směnky
c) Zásadní inovace (kompas, kormidlo, střelný prach, hedvábí, porcelán) a poznatky přicházely z Číny přes arabské země do Evropy, kde byly dále zdokonalovány

Žádné komentáře:

Okomentovat