Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní podmínky růstu jsou dány přírodou, ...

Základní podmínky růstu jsou dány přírodou, je to existence výrobních faktorů tedy půdy, surovin a pracovní síly. Jejich využití však primárně ovlivňují klimatické a geografické podmínky. Klima může být natolik nepříznivé, že zásadně omezí podmínky pro přežití člověka. Na druhé straně geografická odlehlost a těžká přístupnost sídlišť lidí vlivem charakteru terénu, ztěžuje výměnu informací, omezuje obchod a vede k retardačnímu vývoji takovýchto izolovaných civilizací. Je tedy zřejmé, že lidé žijící v méně nepříznivých klimatických podmínkách a v příznivých geografických podmínkách se rozvíjí rychleji.

Dalším faktorem, která ovlivňuje růst jsou společenské podmínky v konkrétních zemích, tedy charakter organizace společnosti, vlastnické vztahy, její schopnost přijímat a generovat inovace.

Konečným faktorem, která rovněž podstatně ovlivňuje růst je velikost trhu, která je dán jednak velikostí ekonomiky a jednak mírou zapojení dané ekonomiky do světové ekonomiky.

Vývoj sektorové struktury světové ekonomiky

Strukturu ekonomiky lze charakterizovat prostřednictvím podílu jednotlivých odvětví na tvorbě HDP a na celkové zaměstnanosti. Pro snadnější orientaci se odvětví seskupují podle příbuznosti do sektorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat