Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V hospodaření a ekonomickém vývoji RZ se projevují ...

V hospodaření a ekonomickém vývoji RZ se projevují četné problémy, které svým rozsahem a hloubkou ohrožují nejen rozvoj jednotlivých zemí, či subregionů, ale negativně ovlivňují vývoj světové ekonomiky jako celku. Základní problém RZ představuje nedostatek potravin a s ním související populační problémy. Rychlý růst obyvatelstva vyvolal problém zejména v oblasti zabezpečení populace potravinami.

Dalším závažným problémem RZ je ekologie. Dochází k mýcení pralesů k získání paliva nebo pro jeho vývoz a i pro získání nové zemědělské půdy, což bede k rozšiřování pouští a ohrožování ekologické rovnováhy celého světa.

Dalším závažným problémem je politická nestabilita států vzniklých po rozpadu koloniálního systému. Většina takto vytvořených států nerespektovala etnickou strukturu obyvatelstva, což se stalo později zdrojem napětí a občanských válek.

Možnosti ekonomického růstu zemí rozvojového světa

Základními zdroji rozvoje každé ekonomiky jsou lidské zdroje, dále přírodní zdroje, tvorba kapitálu a konečně technologie. Vybavenost těmito faktory je rozhodující podmínkou rozvoje národní ekonomiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat