Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Významným rysem transformace, která ...

Významným rysem transformace, která byla těsně spojena s přípravou na vstup do EU je teritoriální a komoditní struktura zahraničního obchodu.

Ztráty odbytišť v rozvojových zemích byly způsobeny především neschopností podniků poskytnout potřebné odběratelské úvěry.

K prudkému poklesu exportu do zemí RVHP došlo v letech 1991 a 1992, což souvisí s tím, že transformační obtíže spojené s poklesem poptávky zaznamenaly i tyto země.

Vývoj exportu od roku 1992 byl úspěšný. Jeho podíl na HDP rostl a dosahuje vysokých hodnot, což ukazuje na značnou závislost ekonomiky na vnějších vztazích, ale i na vzestupu exportní výkonnosti. Ta, měřena velikostí exportu na obyvatele je, v komparaci se srovnatelnými HVZ stále nedostatečná, i když vykázala značný vzestup.

Shrnutí vývoje

ČR prošla dramatickým vývojem od tržní ekonomiky s demokratickým zřízením přes etapu CPE opět k tržní ekonomice. Nicméně její postavení se oproti výchozí meziválečné etapě zásadně změnilo. Mezi dvěma světovými válkami patřila ČSR k 15 nejvyspělejším zemím. Pak svou pozici ztratila. ČR dohání zpoždění, do kterého se dostala vlivem experimentu s CPE. Nyní se nachází na cca 35.místě mezi zeměmi světa. Patří k tzv. emerging markets, ale jako člen OECD může být brána jako HVZ.

Žádné komentáře:

Okomentovat