Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Růst světové ekonomiky a vědeckotechnický pokrok

Vědeckotechnický pokrok je proces neustálého nalézání poznatků (invencí) a jejich realizace formou inovací do výroby statků a služeb

Důsledkem vědeckotechnického pokroku jsou jednak změny struktury výrobních celků, projevující se jako změna dělby práce, specializace a kooperace mezi jednotlivými výrobními celky, jednak vznik nových výrobků, nových oborů a odvětví výroby a služeb a jednak zánik oborů a odvětví “starých”.

Vědeckotechnický pokrok se projevuje na úrovni mikroekonomické, makroekonomické, na úrovni národní i nadnárodní (světové). Projevuje se rostoucí produktivitou práce a rostoucí specializací a současně diverzifikací výrob.

Na národní úrovni vědeckotechnický pokrok vede k rostoucí specializaci země, což se projevuje růstem objemu a významu obchodu pro ekonomický růst a vede ke vzniku vzájemné závislost – interdependence zemí.

Rozvoj země není možný bez aktivního zapojení do mezinárodní dělby práce, na druhé straně rozhodování v dané zemi je zásadně ovlivňováno vývojem v jiných zemích, dochází k internacionalizaci světové ekonomiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat