Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhá etapa

Zahájená objevením Ameriky (1492), ohraničuje ji občanská válka ve Spojených státech (1865), po níž se nový stát, bývalá kolonie, začíná aktivně prosazovat ve světových trzích. Pro tuto etapu je charakteristická kolonizace méně vyspělých civilizací a vytváření nových států.
a) Tato etapa je typická koloniální expanzí, jejímž výsledkem je vznik koloniálních říší západoevropských zemí (metropolí). Vedoucí zemí světové ekonomiky je nejprve Španělsko, které však nevytvořilo vhodné struktury k rozvoji podnikání. Naopak ztrácí nejvyspělejší část země – Nizozemí a proto je vystřídáno Anglií. Základem pronikání na nová území se stávají obchodní společnosti
b) Koloniální expanze je dalším impulsem pro rozvoj výroby a obchodu. Mezinárodní dělba práce má však jednostranný charakter. Z metropolí směřují do kolonií průmyslové výrobky a do metropolí suroviny a potraviny. Dochází k první velké migraci evropského obyvatelstva z Afriky do Ameriky, kde nalézá uplatnění jako otrocká pracovní síla. Vznikají první velké obchodní společnosti, rozvíjí se bankovní systém. V měnové politice panuje nadále bimetalismus.
c) Rozvoj nautiky vyvolaný rostoucími požadavky na dopravu a tedy stavbu lodí, vyvolává tlak na zprůmyslnění výroby a na rozvoj školství aj. Ve druhé polovině XVIII. Století dochází v Anglii k mohutnému inovačnímu rozvoji (označovanému jako průmyslová revoluce) spojené s nástupem strojové výroby, rozvoje dopravy, strojírenství a potažmo hutnictví vyvolané vynálezcem parního stroje.

Žádné komentáře:

Okomentovat