Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Klasifikace zemí

Jednotlivé země představují prvky světové ekonomiky. Tyto země mají různou ekonomickou úroveň a jsou různou měrou zapojeny do mezinárodní dělby práce. K tomu, aby bylo možné určit tendence ve vývoji světové ekonomiky je potřebné vymezit jak se jednotlivé země, eventuelně jejich seskupení, podílí na tomto vývoji. Za tím účelem je vhodné jednotlivé země klasifikovat a rozčlenit do relativně stejnorodých skupin.

Výchozím rozčleněním je členění na země HVZ – hospodářsky vyspělé a RZ – rozvojové země. Uvedené členění je přijímáno pro země s tržní ekonomikou. Vedle toho existovala donedávna skupina zemí s CPE – centrálně plánovanou ekonomikou. V této skupině se část zemí svou úrovní blížila HVZ a část blížila RZ. Poslední skupinu zemí bývalých zemí CPE představují země s centrálním řízením zahraničního obchodu (Kuba, Laos, Vietnam apod), což jsou země u nichž není transformace ekonomiky zřetelná.

Základem klasifikace zemí je stanovení hranice, za níž je možno zemi považovat za hospodářsky vyspělou. V minulosti ani v současnosti nepanují jednotné názory na otázku, které země mezi HVZ a RZ řadit a které ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat