Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

výnosy

opak nákladů, vznikají nejčastěji jako tržby při prodeji zboží, musí být spolehlivě vyčíslitelné a vykázány ve stejném období jako jim odpovídající náklady. Od výnosů odlišujeme příjmy, které znamenají přírůstek peněz.
tržby – výnosy z prodeje zboží, výrobků či služeb, patří mezi provozní výnosy.
zisk – rozdíl výnosů a nákladů za určité období. Pokud vyjde kladný rozdíl, je to zisk, pokud záporný – ztráta. Zisk patří mezi hlavní cíle podnikání. Rozlišujeme účetní a ekonomický z. Jinak je také nazýván jako hospodářský výsledek či výsledek hospodaření – je to toková veličina.
účetní zisk – rozdíl mezi výnosy a účetními (skutečně vynaloženými) náklady
ekonomický zisk – rozdíl mezi výnosy a ekonomickými náklady, ek. zisk je < úč. zisk, protože ekonomické náklady jsou větší částkou než účetní náklady, jelikož zahrnují náklady obětovaných příležitostí.
peněžní výdaje – peněžní prostředky, které byly skutečně vynaloženy. x Náklady, které vznikají bez ohledu na to zda byly vynaloženy pen. prostředky.
peněžní příjmy – peněžní prostředky, které byly skutečně přijaty, na rozdíl od výnosů.
cash flow – je rozdíl mezi přijatými a vydanými peněžními prostředky za určité období – je to toková veličina. Na výpočet cash flow – peněžních toků se používají 2 metody-přímá,nepřímá.
Kombinace výrobních faktorů – podle převažujícího výr. faktoru rozlišujeme podniky investičně (kapitálově) náročné (elektrárenský prům), materiálově náročné (potravinářský, chemický prům), pracovně náročné (sklářský prům, optický prům), energeticky náročné…

Žádné komentáře:

Okomentovat