Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Kapitola: Efektivnost podniku a její základní kategorie

výrobní faktory (výrobní činitele, které se musí spojit, aby podnik mohl vyrábět), z národohospodářského pohledu: práce, půda, kapitál; z hlediska podnikové ekonomiky (Wöhe): dispozitivní práce (řídící), výkonná práce, hmotný investiční majetek (pozemky, budovy, stroje, nástroje aj.), materiály (suroviny, pomocné a provozní látky).
řídící (dispozitivní) práce – tj. management, manažerský talent, organizace – bez tohoto výrobního faktoru nemohou být ostatní výrobní faktory účelně a hospodárně využívány. Jeho úkolem je zajistit optimální kombinaci všech ostatních výrobních faktorů. Management –stanovit cíle podniku a způsoby jejich dosažení, provádění činností plánování,organizace, rozdělování úkolů, běžné rozhodování, koordinace, kontrola plnění dílčích cílů, dohled (controlling, vnitřní audit). Nákladem na tuto práci jsou platy vedoucích pracovníků.
výkonná práce – lidská energie a duševní schopnosti vynakládané pracovní silou (člověkem) při výrobě statků. Závisí na vzdělání, zkušenostech, nadání, tělesných předpokladech…; nákladem na tuto práci jsou mzdy (tvořeny hrubou mzdou a příplatky za přesčasy, dovolenou, nemocenskou atd-vedlejší mzdové náklady, daňovými odvody státu). Měřítkem účinnosti lidské práce je produktivita práce – množství výrobků připadajících na jednoho pracovníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat