Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sdružení podniků

– specializace a koncentrace hospodářských činností – výroby. specializace – dělba práce, proces vyčleňování a osamostatňování jednotlivých odvětví, oborů, podniků, závodů, dílen a pracovišť vyrábějících stejné nebo podobné výrobky, provádějící stejné technolog. operace. Národní a mezinár. specializace – komparativní výhody. Specializace předmětná (výrobková, součástková), specializace technologická (členění výroby podle technologií, operací). Souběžně se specializací probíhá kooperace a koncentrace. Výrobní kooperace (přímá výrobní spolupráce mezi podniky, dobrovolné sdružení podniků právně samostatných a autonomních. Patří sem zájmová sdružení, pracovní společenství, konsorcia, společné podniky, kartely, hospodářské svazy, franchising a strategická aliance.

kartel – skupina výrobců nebo obchodníků stejného oboru, kteří vytvářejí spojenou prodejní organizaci, často nazývanou syndikát, jejímž cílem je odstranit vzájemnou konkurenci a zvýšit tak zisk. Obsahem kartelové smlouvy je stanovení prodejních cen, rozdělení teritorií, kvotace objemu výroby apod. Pyly velmi rozšířenou formou zač. 20. stol, nyní v Evropě, USA i jiných státech zakázány.

trust – původně monopolní spojení obchodních společností vytvořené převodem akcií do trustu a jejich výměnou za trustové certifikáty. Od r. 1890 dle Shermanova antitrustového zákona zakázáno. Dnes se jako trustové společnosti označují poradenské, správcovské, investiční a růz. služby poskytující firmy. V evropě – hanlivě jakýkoliv podnik s monopolním postavením, investiční společnosti. V ČSR do roku 1989 sdružení podniku stejného zaměření (bavlnářské t., vlnařské, vyrábějící obráběcí stroje) v čele s ředitelstvím vyšší hospodářské jednotky.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat