Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

variabilní náklady

náklady závislé na objemu výroby, přímo spojené s výrobou jednoho výrobku – jednicové náklady. (např. materiál, el. energie, práce potřebné k výrobě každého výrobku). se zvyšováním objemu výroby se zvyšují celkové variabilní náklady.
Nákladová funkce – lze ji vyjádřit jako: N = F + b . q (F-fixní náklady, b-var.nákl na 1ks, q-množství vyrobených výrobků). Tj. nákladová funkce s proporcionál. náklady. Existují i jiné způsoby výpočtu nákladových funkcí. Nákladové funkce se využívají při analýzách bodu zvratu.
oportunitní náklady – náklady obětované příležitosti, tj. to co mohlo být získáno kdyby se rozhodl podnikatel investovat kapitál, svou práci, použít svůj majetek k jinému účelu. (ušlá mzda podnikatele, úrok z peněz na pronájem budovy – kdyby je místo nájmu budovy uložil v bance atd.)
utopené náklady – náklady, které jsou tak jako tak vynaloženy už nemají vliv na rozhodování podnikatele. (už jsou utopené). Např. podnikatel se rozhoduje mezi dvěma investičními variantami, jedna ho stojí 10 000, druhá 11000,  10 000 utratí tak jako tak, jsou to utopené náklady, jeho rozhodování ovlivní jen ten rozdíl-tj. 1000.
degrese nákladů – jev který nastává při zvyšování objemu výroby v rámci stávající výrobní kapacity – náklady se snižují protože VN se nemění a fixní náklady na jeden výr. klesají, tzn. degresi (pokles) jednotkových nákladů.

Žádné komentáře:

Okomentovat