Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

dlouhodobý hmotný majetek

soubor věcných prostředků, které nejsou spotřebovány v jednom výrobním cyklu, ale slouží v podniku delší dobu (z praktických důvodů je stanovena i minimální cena). Patří sem pozemky, budovy, stavby, stroje a výrobní zařízení, nástroje, dopravní prostředky, zařízení kanceláří, výpočetní technika aj. Rozlišujeme u nich technickou a ekonomickou životnost (upotřebitelnost).
technická životnost – doba trvání jejich způsobilosti plnit technický (výrobní) účel, tj. produkovat technicky nezávadné statky.
ekonomická životnost – doba trvání jejich schopnosti zajistit potřebnou hospodárnost, tj. vyrábět statky s takovými náklady, které jsou schopné konkurence. Tyto prostředky v době své životnosti ztrácí svou užitnou hodnotu i tržní hodnotu a to jednak jejich používáním a jednak technologickým pokrokem. Postupné snižování hodnoty vyjadřují odpisy.
odpisy – výrobou výrobků se stroje a jiné zařízení opotřebovávají, jejich hodnota se snižuje, po skončení jejich funkčnosti a účelnosti musí být nahrazeny novými stroji. odpisy patří mezi náklady, vstupují do ceny prodávaných výrobků – plní funkci střádací – prostředky se vrací do podniku s tržbami, po skončení životnosti HIM (dlouhodobého hmotného majetku) může dojít k jeho nahrazení novým.
výrobní kapacita – je důležitou charakteristikou výrobního HIM, je to potenciální schopnost výrobní jednotky (stroje, dílny, závodu, podniku) produkovat statky (výrobky,služby). HIM+výkonná práce=potenciální výrobní faktory.

Žádné komentáře:

Okomentovat