Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kursové systémy a kursové intervence. Formy a cíle mezinárodní ekonomické integrace.

Výhody,nevýh. stabilních – příznivé prostředí pro dlouhodob. plány, může však dojít k dovozu inflace, při stabil. kurzech nemůže centr. banka udrž. vnitřní ekon. stabilitu. Konkurenceschopnost výrobců – exportérům by pomohlo znehodnocení – takhle mají smůlu. Spekulační pohyby krátkodob. kapitálu v prostředí floatingu – protiarg. – v příp odchylky od PPP (parity kup.sil) dojde ke spekul.,které obnoví původní rovnováhu. Stabilní kurz se také může stát neudržitelným, když na trhu převládne názor o neudržitelnosti kurzu a o jeho devalv., revalv. – to může vést až k fin. krizi.
souvislosti mezi kurzem a čist. exp.- 1) citlivost reakce zarh. odb. na změnu kurzu, (znehod. kurzu – nejdříve pokles NX, až později růst 2) odezva je také podmíněna strukturální podobou dané ekon.-existence substitutů, 3)reakce zahraniční a dom. ceny statku na znehodn.kurzu.Reál. měn. kurz-růst znamená růst konkurenceschop.na zahr.trhu, absorbční přístup – v příp. vysokého Y, zvýšení NX již nemůže zvýšit Y, musí snížit C,I,G.
Formy a cíle mezinárodní ekonomické integrace.
1) nižší stupeň koordinace - omezení pravomocí národních autorit – převod na mezinár. instituce, , G-7, OECD-koordinované intervence, změny úr. saz., dále je možné 2)spolupracovat v oblasti obchodní politiky; - pásmo volného obchodu (CEFTA), sniž. bariér, cel (GATT, WTO), 3)Režim měn. kurzu-brettonwoodský měnový systém.4) Vnější směnitelnost měn (konvertibilita).
MMF a světová banka
Sjednocování národních ekonomik – společný trh, hosp. unie, měnová unie, fisk.polit. (předpoklady: stejná eko. úroveň, sblížení a stabilizace,vzdát se svých pravomocí)
EU, evropský měn. systém (EURO)

Žádné komentáře:

Okomentovat