Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mechanismy obnovení vnější rovnováhy.

Mechanismy obnovení vnější rovnováhy.
cenový mechanismus – v podmínkách fixních měn. kurzů
deficitní NX tlak na znehodnocení kurzu, kurzová intervence představuje restriktivní měn. politiku, následný pokles AD, při vertikální křivce AS to vede k poklesu P stimulace zahr. poptávky, přesměrování části výdajů z dováž. na domácí produkci. růst NX. Může být složitější model se stejným výsledkem. Anal. u zlata – mechanismus proudění zlata- odliv zlata ze země-pokles M, pokles Průst NX.
důchodový mech.- NX=NXa – mY, pokles AD vede k poklesu reál.prod a odpovídajícího důchodu (Y), tím se zlepšuje NX. (odečítá se méně). Teorém lokomotivy – země stimulující růst svého produktu táhne ekonomický růst i v zahraničí (prostřednictvím svého dovozu  tím roste zahraniční NX).
Kurzový mechanismus (prostředí pohyblivých kurzů) – NX>0, to vede k zhodnocení kurzu domácí měny. Zhodnocení měny snižuje X a zvyšuje M, tedy obnovuje rovnováhu NX=0.(bariéry-omezená citlivost kurzu na bú plb, omez.citl.X,M na měn.kurz).
Vyrovnání celk.plb – fix.kurzy. Deficit NX – odliv kapit. do zahr. díky kles. úr.sazby, následný tlak na znehod. kurzu – kurz. intervence – restrikce peněž. zás – růst úr.sazby na pův úroveň – zastavení odlivu kapit.- zlepšení NX. Pohybl. – to samé – znehodnocení kurzu – zlepš NX – zvýš. úr.saz-zastavení odlivu kap.

Žádné komentáře:

Okomentovat