Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Definice a měření inflace.

Definice a měření inflace.
Inflace znamená růst všeobecné cenové hladiny. Současně s růstem cenové hladiny dochází k poklesu kupní síly peněžní jednotky. (za stejné peníze lze koupit méně statků). Pokles cenové hladiny se nazývá deflace. Cenová hladina představuje průměrnou úroveň cen určitého souboru statků v běžném období ve srovnání s cenami určitého vybraného základního období. Míra inflace znamená tempo růstu cenové hladiny – je vyjádřeno v procentech (porovnává cenovou hladinu v běž. roce s hladinou v min. roce)
πt = Pt – Pt-1 / Pt-1 * 100 (v %)
Dochází-li k zrychlení tempa růstu cen. hl., hovoříme o akcelerující inflaci. Opakem je decelerující inflace neboli desinflace.
Nástroje měření cenové hladiny – index spotřebitelských cen, index cen výrobců, deflátor HDP (HNP).
Index spotřebitelských cen (CPI) je založen na měření změn cen určitého koše spotřebních statků, ve kterém jsou jednotlivé položky zastoupeny vahami (podíly na celk. výdajích průměrných domácností). Index v základním období = 100. Je roven souhrnu statků spotřebního koše oceněných cenami běž. období / souhrnu statků oceněných cenami základního období (kromě změny cen je zohledněna také váha statku ve spotřebním koši).
Váhy jsou fixní po dlouhou dobu (jejich statistické zjišťování je obtížné) – třeba 5 let. Bodová roční míra inflace (měření 1x za rok), průměrná roční míra inflace (udělá se průměrná inflace z 12 měsíců oproti průměru za min. rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat