Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Protekcionismus, jeho cíle a nástroje.

Protekcionismus, jeho cíle a nástroje.
Nástroje: cla, mimocelní bariéry (kvóty, dobrovolné exportní restrikce ke kterým se zavaz.zahr. exportér., dále neviditelné (technické)překážky dovozu – admin.,ekolog. požadavky. Clo – znamená regulaci + rozpočtový příjem, Kvóta – při regulaci importu je účinnější – byrokracie může prefer. kvóty – udělování dovozních licencí-prostor k úplatkům.
Dobrovol. export. restrikce nebudou spojeny s odvet. opatř. X Dohody WTO,GATT by byly porušeny, pokud by bylo zaved.clo, kvóta atp.
Cíle:
1)neekonomické(strategie, tradice výroby, ekolog-zeměděl., odvětví s výzkumem – možno podporovat subvencemi, daň. úlevami, které nemají v mezinár.vztazích tak negativ. dopad.
2) strukturální problémy – příliš úzká specializace, podpora rozvíjejících se (nedospělých) odvětví; odvětví procházející úpadkem – krátkodobá ochrana má poskytnout čas na bezbolestný přechod na perspektivnější výrobu v jiných odvětvích.
3) podpora domácích pracovních míst a zaměstnanosti. Pomocí přesměrování části spotřeby na domácí výrobky. Uměle se vlastně zvýší cena původně levnějšího dováženého zboží. (prohibitivní clo – světová cena stoupne na úroveň naší ceny – není možnost prosazení se na našem trhu – znemožňuje dovoz). 4)Optimální clo – sledování směnných relací (terms of trade – T/T) – cíl snížení svět. ceny a tak zvýšení spotř. možností ekon. (jen velké ekon.). 5)Dalším cílem může být udržení vnější eko. rovnováhy (udrž. vyrovn. NX).
Důsledky – vyšší náklady (ztr. mrtvé váhy),ožebračování bližního svého, snižování konkurenceschopnosti, kompar. výh. Clo jako odveta: protidumpingové (trest za prodej pod vlastními náklady s cílem zničit konkurenci, někdy díky subvencím)

Žádné komentáře:

Okomentovat