Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

rozpočtové organizace

– školy, soudy, prokuratury, státní zdravotnická zařízení aj. Jsou financovány ze státního rozpočtu nebo rozpočtů obcí, kam odvádějí i všechny své příjmy; pokud mohou vykonávat i podnikatelskou činnost, potom rozdíl mezi příjmy a výdaji je dalším zdrojem financování jejich činnosti
příspěvkové organizace – kulturní zařízení, divadla, knihovny, muzea, galerie; jsou financovány z příjmů z vlastní činnosti, které obvykle nekryjí jejich výdaje. Zbytek je proto financován z rozpočtu státu nebo obce.
občanská sdružení – spolky, hnutí, kluby, svazy, vznikají registrací na ministerstvu vnitra ČR. Zdrojem jejich příjmů jsou dary, členské příspěvky aj.
nadace – jsou zakládány účelově pro dosahování a podporu obecně prospěšných cílů, většinou humanitních. Jsou právnickými osobami. Finanční prostředky jim poskytl zakladatel (známý je A. B. Nobel, zakladatel fondu pro udílení Nobelových cen) nebo jsou tvořeny dary, příspěvky apod. V ČR je známá např. Nadace Český literární fond, Nadace Konráda Adenauera, Nadace J. M. Z. Hlávkových aj.
(členění dle statistické ročenky)

Žádné komentáře:

Okomentovat