Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kursové systémy a kursové intervence.

Kursové systémy a kursové intervence.
kursy neregulované – volně pohyblivé ( čistý floating) – řídí se jen nabídkou a popt., relativně stabilní (zlatý standard) – řídí se zlatou paritou – větší odchylka od kurzu by způsobila nákup či prodej za zlato a návrat kurzu na pův. úroveň – všechny měny měly zlatý obsah – stabilní relace mezi kurzy.
kurzy regulované – intervence centr. banky –použití měn. rezerv
účinky intervencí – koordinované intervence více centr. bank jsou účinnější – intervence – nákup a prodej domácí měny mění peněžní zásobu – nesterilizované intervence. Pokud centr. banka zároveň s nákupem cizí měny provede měn. restrikci, jde o sterilizovanou operaci – snížení vlivu na peněž. zásobu. Kurz. interv. –přímý vliv. Nepřímý vliv-deviz. regulace, regulace pohybu fin. aktiv se zahr.
Kurzy relativně fixní – malé výkyvy okolo úředně stanoveného centrál. kurzu. Kurz je zavěšen na nějakou zahr. měnu. Změna oficiálních kurzů autoritami – devalvace (znehodnocení), revalvace (zhodnocení).
Další možností je povolená oscilace kurzu – pokud překoná dané pásmo, intervence, jinak se může volně pohybovat.
Další možností je řízený floating (kurz se může volně pohyb., v případě velkého poklesu či nárůstu jednoráz. intervence).

Žádné komentáře:

Okomentovat