Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Holdingová společnost

– společnost, která drží velký balík akcií jiných společností a tím je v podstatě ovládá. Hold. spol. je často nazývána mateřská spol., ovládané spol. se označují jako dceřiné společnosti (přidružené podniky, pobočky, filiálky, afilace), ke kontrole nad dceřinou spol. teoreticky stačí 51% balík akcií, při rozdrobeném vlastnictví však i méně; výhoda je v tom, že ovládání více jinak právně samostatných společností snižuje riziko – ztráta jedné z nich neznamená pro holding významné nebezpečí. (velký podíl na trhu, možnost uskutečnění velkých investičních akcí), nevýh. dvojí zdanění – závisí na národních úpravách, typy holdingů – smíšený, pyramidový, radiální a kruhový.

fúze – dobrovolné spojení (splynutí) dvou podniků do jediného. Splynutím buď všechny podniky zanikají a vzniká podnik nový, nebo jeden podnik existuje dále a ostatní do něj vplynou. (kapitálová závislost i právní závislost). K fúzi se podniky rozhodují proto, že je to v jejich zájmu, tím se fúze liší od nabídky k převzetí (angl. takeover bid), ve které jeden podnik nabídne, že koupí akcie jiného podniku za stanovenou cenu, která je obvykle vyšší než trž. cena, aby nad ním získal kontrolu. Pokud k tomu dojde přes odpor managementu – jde rovnou za akcionáři a s těmi se domluví – jde o nepřátelské převzetí (hostile takeover). Fúze jsou státem pečlivě sledovány – posuzuje se, zda to nepovede k omezení hospodářské soutěže. Úřad na ochranu hosp. soutěže – v ČR.

typy fúze – horizontální (spojení dvou automobilek, podniků stejného odvětví i výrobní fáze); - vertikální (různé výrobní fáze, které na sebe navazují – ocelárna a rudné a uhelné doly, podniky těžící ropu a petrochemický podnik – důvodem je lepší koordinace a plánování výroby; - konglomerátní fúze – spojení podniků bez jakéhokoliv vzájem.vztahu.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat