Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Franchising

– smlouva, ve které poskytovatel franchisy (franchisor) poskytuje jinému subjektu povolení užívat své obchodní jméno, značku, logo nebo jinou charakteristiku. Příjemce neztrácí svou samostatnost – podniká svým jménem na vlastní riziko. (příjemci f. umožňuje větší růst, než kdyby se o to pokoušel sám, podpora od mateřské org. formou služeb, školení…; franchisor získává přístup na trh s menšími náklady, než kdyby zde budoval vlastní obchodní síť(provozní kapitál, provozní náklady, mzdy..). Příjemce platí franchisorovi určité procento z tržeb atd. (v ČR např. Coca Cola, McDonalds, OBI, Family Frost aj.

(ad koncentrace – soustřeďování určité výroby do určité oblasti (konc. výroby), koncentrace v rámci jednotky – výrobní a věcná;(sdružování místně odloučených jednotek=koncentrace organizační), Kupkovič i Wöhe ji chápou jako sdružování na základě kapitálové účasti (finanční závislost podniků), podniky ale zůstávají právně nezávislé a samostatné. Příkladem koncentrace jsou koncern a holding.

koncern - sdružení právně samostatných podniků podřízených jednotnému vedení. Sám koncern právní subjektivitu nemá. Ke sdružení dochází na základě smlouvy nebo kapitálové účasti. Podobnou formou sdružení je holding.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat