Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politika snižování nezaměstnanosti.

Politika snižování nezaměstnanosti.
dávky v nezam. pomáhají snižovat dopady nezaměstnanosti, ale nemotivují nezaměstnané k intenzivnímu hledání nového zaměstnání.
Aktivní politika zaměstnanosti – proticyklická hosp. politika – snižování mezery produktu a tím také cyklické nezaměstnanosti (expanzivní měnové a fiskál. politiky orientované na růst agr. poptávky- zvláště v dlouhých a hlubokých recesích). Podpora čistého exportu protekcionistickými opatřeními – administr. překážky dovozu, cla apod.
Fiskál.: financování společensky účelných pracovních míst, veřejně prospěš. prací,…
Při omezení mzdové rigidity(nepružnosti) se cykl. nezam. zmenší. Další možností je snižování přirozené míry nezaměstnanosti (zpružnění trhů práce)– zlepš. informací o volných prac. místech, vládou financované programy rekvalifikace, podpora migrace lidí za prací (příspěvky na dopravu), redukce soc. dávek, redukce minimálních mezd může zlepšit možnosti zaměstnání pro nekvalifikovanou prac. sílu. Krátkodobě je možné subvencovat z rozpočtu některá odvětví. Růstu Y* musí odpovídat růst AD (a růst L), jinak vzniká cyklická nezaměstnanost, a to i když gY=gY* (jobless growth).

Žádné komentáře:

Okomentovat