Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Inflace tažená poptávkou, inflace tlačená náklady.

Ojedinělý poptávkový šok (krátkodobě vzroste cen. hladina), postupně se produkt vrátí do potenc. úrovně. Pokud je ale trvalá snaha dosáhnout menší než přirozené nezaměstnanosti – vyššího než potenc. produktu, stává se inflace trvalou, a díky zabudování inflačních očekávání i akcelerující. Tato inflace vzniká posunem křivky AD doprava.
Inflace tlačená náklady je případ inflace způsobené negativním nabídkovým šokem, pokud se odpovídajícím tempem nesnižuje agregátní poptávka. (např. inflace tlačená růstem mezd), růst cen surovin na svět. trzích, růst cen dovážených vstupů, inflace tlačená daněmi (vys. daň. zatížení podniků i zaměstnanců). Tato inflace vzniká posunem křivky AS doleva. Roste cen. hladina a zároveň klesá produkt – jde o tzv. stagflaci. Pokud by šlo o ojedinělý šok, po čase se produkt vrátí na potenc. úroveň a hladina opět poklesne. Pokud v situaci stagflace zasáhnou autority zvýšením AD s cílem dosažení tzv. plné zaměstnanosti (nepruž. měn. sazby směrem dolů). Inflace by tedy i v tomto případě byla jen přechodná. Další příčinou nákl. inflace by bylo snížení produkč. možností ekonomiky (sníž. produktivity VF).
Růst mezd a inflace: π = tempo růstu W – tempo růstu produktivity práce
Dovoz inflace – možnosti – růst cen dováž. surovin, znehodnocení kurzu dom. měny, v podmínkách fix. měn. kurzů v důsledku přílivu kapitálu a měn. opatření centr. banky.

Žádné komentáře:

Okomentovat