Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Měnový trh a rovnováž. měn. kurz.

Měnový trh a rovnováž. měn. kurz.
nominální měnový (směnný) kurz – cena určité národní peněžní jednotky vyjádřená v jiných národních penězích. 32 CZK/1 USD apod. (rozlišujeme kurzy valut a deviz, nákup a prodej, kurz střed – vyhlašuje centr. banka). Přímý záznam je cena urč. měny vyjádřená v domácí měně – např. 1USD = 32 CZK. Nepřímý záznam je ukazuje cenu za jednotku domácí měny, např. 1CZK= 0,03USD. Měna je národní formou peněz. Transakce s peněž. fondy v dané měně však mohou probíhat i mimo území, kde měna platí (USD v evropských bankách – eurodolary).
Úroveň měn. kurzu je formována na měnovém trhu. Kurz závisí na vývoji poptávky a nabídky peněž. fondů v dané měně. Její vývoj ovlivňují různé faktory – vytváří se zde rovnovážná cena (tedy kurz). Uvažujeme jednotný celosvětový kurz určité měny – ve skutečnosti se mohou kurzy v jednotlivých fin. centrech mírně lišit.
Křivka poptávky (FD) vyjadřuje kombinace poptávaných množství dolarů (vyměňovaných za eura) při různých úrovních kurzu dolaru. Kles. průběh – nižší kurz USD umožňuje za jinak stejných podmínek, za menší množství jiné měny(eur) získat stejné množství statků oceněných fixní cenou v USD. Tyto statky jsou pro držitele eur levnější, proto poptávají více USD.
Křivka nabídky (FS) vyjadřuje kombinace nabízených množství USD, za které jsou poptávány eura při různých úrovních kurzu dolaru.. Rostoucí průběh – při vyšším kurzu dolaru získá vlastník dolaru za své dolary více jiné měny(eura), a tím si bude moci koupit více statků oceňovaných fixní cenou v eurech.

Žádné komentáře:

Okomentovat