Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

materiál

předměty, ze kterých vznikají finální výrobky. (suroviny-železná ruda a písek, základní materiál-plechy a tyčová ocel, pomocné – barvy a lepidla ;provozní materiály-mazadla a palivo, součástky-součásti výrobku-např. zrcátko u auta nebo matky a šrouby či hřídel atd., obaly-slouží k ochraně při přepravě aj.)
náklady – vyjadřují peněžně vyjádřenou spotřebu výrobních faktorů účelně vynaložených na tvorbu podnikových výnosů, vč. dalších nutných nákladů spojených s činností podniku. náklady tvoří to, co muselo být vynaloženo při činnosti podniku (znamená to ekonomickou újmu, která je spolehlivě měřitelná a je vykazován ve stejném období jako jemu odpovídající výnos). rozlišujeme účetní a ekonomické pojetí nákladů. Náklady jsou vykazovány v období kdy vznikly bez ohledu na to, zda v tomto období vznikl skutečný výdaj peněz. Náklady vyjadřují povinnost něco platit.
účetní náklady – vychází z účetnictví, udávají to, co bylo vynaloženo.
ekonomické náklady – zahrnují to co bylo vynaloženo a navíc i to, co bylo obětováno-tzn. co mohlo být získáno, kdyby byl výrobní faktor využit jiným způsobem.
fixní náklady – náklady nezávislé na objemu výroby, mění se skokem až při změně výrobní kapacity-nákup nového stroje znamená zvýšení nákladů. Patří sem náklady na provoz podniku jako celku (nájemné na budovy a pozemky, stroje a výrobní zařízení, dopravní prostředky)-režijní náklady. Jde o náklady na výrobu jako celek, je nutné je rozpočítat do nákladů na výrobky. (vydělíme počtem výrobků a máme FN/1 ks). FN(1ks)+VN(1ks)=N(1ks)

Žádné komentáře:

Okomentovat