Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přirozená míra nezaměstnanosti.

Přirozená míra nezaměstnanosti.
má dlouhodobě většinou rostoucí tendenci – příčiny – silnější regulační zásahy vlády (vyšší soc. dávky), sociálně psychologické faktory (svázanost s prostředím), hystereze na trhu práce (ztráta kvalif.- delší nezam., jiné způsoby jak si zajistit příjmy-přestanou práci hledat, parazitují na podporách, nelegál. příjmy, jinou formou je rezignace na hledání nových míst. Hystereze u cykl. nezam- insideři a outsideři. Okunův zákon: růst u nad u* o 1% znamená pokles Y pod Y* o 2%. (zkrácení úvazků nikoli propouštění, udržení zaškolených prac.)
Ekonomické a sociální důsledky nezaměstnanosti.
ekonomické důsledky – ztráta (nevytvoření produktu) – je důsledkem cyklické nezaměstnanosti (ekonomika je pod svým potenciálem), dále též ztráta či snížení kvalifikace pracovníků, což je jedním ze zdrojů eko. růstu.
Okunův zákon
Sociální důsledky nezam.
psychické zatížení vyvolané nezaměstnaností, destrukce etických hodnot-kriminalita,alkoholismus, soc. problémy mohou vést k radikalizaci postižených skupin (rasově a xenofobně motivované nepokoje). Zvlášť tíživá je dlouhodobá nezaměstnanost – více než půl roku – frustrace, končí podpory, v Evropě je větší než v USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat