Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

věřitel

– osoba, která má vůči podniku pohledávku, podnik má závazek zaplatit věřiteli dluh za stanovených podmínek, řádně a včas, pokud podnik není schopen své dluhy platit, má více věřitelů, mohou jeho věřitelé podat návrh na konkurz.
majetek – aktiva podniku – podnik je pořizuje k zajištění své běžné činnosti, vlastní majetek podniku by se měl zvyšovat, má-li být podnik úspěšný.
úpadek – situace, kdy krize v podniku postoupila již tak daleko, že hrozí buď zahájení konkurzního řízení nebo likvidace. (je nutno zformulovat závěr, zda lze ještě podnik zachránit (sanace), a jakým způsobem to udělat – analýza – sanační strategie), pokud již nelze nic dělat, nastupuje zrušení podniku a jeho zánik.
konkurz – cílem konkurzu (nastává, je-li podnik předlužen X od likvidace) Cílem konkurzu je dosáhnout poměrného uspokojení věřitelů z majektu úpadce (dlužníka). Konkurz je vyhlášen, pokud majetek podniku stačí alespoň ke krytí nákladů konkurzního řízení. Konk. řízení řídí správce konkurzní podstaty.(nepodjaté osoby, jejichž seznam vede příslušný krajský obchodní soud). – zjištění konkurzní podstaty, sestavení seznamu věřitelů, zpeněžení majetkové podstaty a uspokojení pohledávek podle schváleného rozvrhu. Návrh na konkurz podává sám dlužník, likvidátor nebo věřitelé společnosti. Konkurz vyhlásí soud. Věřitelé jsou vyzváni k uplatnění svých pohledávek. Během konkurzu může úpadce podat návrh na nucené vyrovnání – musí mít urč. náležitosti, musí s ním souhlasit majitelé ¾ pohledávek, aby mu soud vyhověl. V něm navrhuje úpadce částečné vyplacení dluhů věřitelům – po zaplacení už nemají možnost uplatnit další nároky. Pokud byl podán návrh na konkurz, ale soud ho ještě nevyhlásil, může úpadce podat návrh na vyrovnání. Musí být specifikováno o jaké vyrovnání jde, až do výroku soudu nesmí dlužník s majetkem manipulovat.
vyrovnání – viz výše

Žádné komentáře:

Okomentovat