Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Definice a měření inflace.

Index cen výrobců (PPI) – bývá stanovován pro různá odvětví a obory. (např. index cen průmyslových výrobců, zemědělských výrobců, staveb. prací). Pracuje také s fixními vahami. Ty jsou stanovovány podle struktury tržeb firem v daném oboru. (vývoj PPI signalizuje budoucí vývoj CPI).
Roční míra inflace π1993 = CPI1993 – CPI1992/CPI1992 * 100 (v %)
Deflátor HDP (HNP) – košem jsou zde všechny statky obsažené v produktu, váhy jsou každý rok proměnlivé. Index je vypočítáván jako poměr nominálního produktu v daném roce (t) a reálného produktu v daném roce (t). (CPI na rozdíl od deflátoru obsahuje i ceny dováž. statků, zato jen menší skupinu a má fixní váhy.)
deflátor HDPt = HDPt v běž. cenách/ HDPt v cenách zákl. období * 100 (v %)
Inflace tažená poptávkou, inflace tlačená náklady.
Příčiny inflace lze odvodit z modelu AS-AD – vzniká v důsledku reakce reálného produktu a cenové hladiny na poptávkové a nabídkové šoky.
Inflace tažená poptávkou je způsobena pozitivními poptávkovými šoky, pokud se současně odpovídajícím tempem nezvyšuje Y* nebo neklesají ceny vstupů. Růst cenové hladiny se projeví silně zejména v situaci, kdy je dosaženo tzv. plné zaměstnanosti a agregátní poptávka nadále roste, dedy kdy Y>Y* a u

Žádné komentáře:

Okomentovat