Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy, příčiny a důsledky vnější ekonomické nerovnováhy.

Formy, příčiny a důsledky vnější ekonomické nerovnováhy.
zahraniční dluh – širší pojetí(veškeré závazky);-pohl.=čistý dluh v širším pojetí;;;;;;;;;;;;;;;; užší pojetí (-FDI,portfol.inv)=hrubý dluh – pohled.vůči zahr=čistý dluh.
Vnější ekonomická rovnováha je interpretována jako vyrovnaný běžný účet platební bilance. Se zjednodušením jde o vyrovnaný čistý export. Čistý export=exp-imp. Nerovnováha tedy v tomto pojetí znamená buď NX>0, nebo NX<0, vztah mezi velikostmi X a M je jasný. Příčiny takovéto nerovnováhy: fáze hosp. cyklů u nás a v zahr., kolísání měn. kurzů, vývoj domácí a zahr. cenové hladiny, protekcion. a proexport. opatření doma a v zahr., změna prefer. spotřebitelů. X-M = Y – (C + I + G) - nesoulad mezi vytvoř.prod. a celk.dom.výd,;
C + I + G + (X-M) = C+PS+GBS+NT  X-M = (PS+GBS+NT) – (I+G). Přístup vyrovnávání NX preferují keynesiánci.
Monetaristé preferují přístup, kde je vnější ekon. rovnováha interpretována jako vyrovnaná platební bilance.(vliv peněž. zásoby). Této rovnováhy může být dosaženo buď vyrovnáním jak běž. tak i fin. účtu, nebo vzájemným vykompenzováním sald těchto účtů. Při přebytku běž. účtu (NX) dochází k deficitu fin. účtu (růst pohl.vůči zahr.), bez změn devizových rezerv centrální banky. Podobně deficitní běž. úč. musí být profinancován aktivním saldem fin. účtu (růst závazků vůči zahr). Nerovnováha tedy vzniká, pokud se tyto položky nevykompenzují z jakýchkoli důvodů.
Důsledky vnější nerovnováhy – přebytkový čistý export (merkantilismus, neomerkantilismus)- dosahováno pomocí podpory exportu, omez. dovozu, cla. To vytvářelo dodatečný příjem (zvyšování zlatých rezerv, plnění pokladny panovníka). Takováto politika však brzdí prosazování komparativní výhody a výroba se stává neefektivní. Měnové rezervy – stačí na 2-3 měsíční objem dovozu výr. a služeb.
- deficitní čistý export – růst zahraniční zadluženosti. Dlouhodobě může způsobit nedůvěru zahr. investorů a spekulantů – odliv kapitálu, snižov. měn. rezerv, kurzu dom.měny – finanční krize. Nadměrná zadluženost – posuzuje se míra dluhové služby (splátky/X), poměr zahr. dluhu k HDP nebo k exportu.
Nevyrovnaná plat. bil: pokud se nekompenzují salda běž. a fin. účtu pl.bil., musí být saldo kryto z rezerv centr. banky, takovýto zásah by ale způsobil růst či pokles peněž. zásoby a tím nerovnováhu v ekonomice – kolísání produktu, nezaměstn., cen. hl. Dlouhodobě musí být běž. účet vyrovnaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat