Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TRESKA JEDNOSKVRNNÁ, TRESKA MODRÁ, ŠTIKOZUBEC OBECNÝ


TRESKA JEDNOSKVRNNÁ
(Melanogrammus aeslefinus)

- má tři hřbetní ploutve, má červenou skvrnu pod první hřbetní ploutví
- dorůstá délky 40-60 cm a hmotnosti až 4 kg
- anglický výraz: Haddock
- dobrá kvalita masa
- největším producentem (lovcem) je Velká Británie, Norsko, Faerské ostrovy, Francie, Holandsko, Dánsko
- do ČR se dováží ve formě filé – ne příliš oblíbená pro typický rybí pach


TRESKA MODRÁ

- Blue Whitting
- malá výtěžnost (20%), svalovina – menší kousky
- používá se na výrobu rybí moučky a do rybích salátů

ŠTIKOZUBEC OBECNÝ /Mořská štika/ (Meluccius merluccius)

- tato ryba je v ČR výzmaná
- hřbetní a břišní ploutve lemují tělo
- anglický obchodní název je HAKE
- dutina ústní a žaberní má černé zbarvení
- Štikozubec skříbrný (Rusko) – dováží se do ČR
- má bílé poměrně chutné maso, podobné tresce obecné
- nevýhodou je rychlá proteolýza (rozklad) svaloviny – rozbředlá konzistence – i při skladování při – 20°C
- tvoří 60-80% filé dovážené do ČR – Štikozubci z oblasti Peru, Argentiny

Žádné komentáře:

Okomentovat