Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 1.


SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 1.


• ČR vede v pořadí zemí Evropy ve výskytu srdečních chorob
• vliv mají tyto kyseliny:

EIKOSAPENTAENOVÁ KYSELINA (EPA) = C20:5 n-3
DOKOSAHEXAENOVÁ KYSELINA (DHA) = C22:6 n-6

BÍLKOVINY

- složení ryb:
nestačí brát v úvahu jen obsah bílkovin (v %), ale je třeba uvést i obsah volných kyselin, které vstupují do různých reakcí jako první - například již zabitím ryby či ostatních živočichů

- obsah histidunu (navázaný na bílkoviny) a aminokyselin (aminokyseliny jsou základní stavební jednotky bílkovin) => ve velkém množství jsou obsaženy v makrelách
- z histidinu se tvoří biogenní amín (BA), kterému se říká histamín - přímý dopad na člověka + způsobuje jeden druh alergické reakce = člověk náchylný může otéci (vážné zdravotní riziko)

Žádné komentáře:

Okomentovat