Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obchodní aspekt produkce kapra v ČR


Obchodní aspekt produkce kapra v ČR


Naší produkce kapra se obává zejména Německo, které v něm vidí likvidační aspekt pro jejich producenty po přistoupení do EU. Jedná se hlavně o oblast Saska a už celé jednání o vstupu do EU je vedeno v úrovni kvót a celních bariér.

Český kapr je brán jako vysoce konkurenční. Například náš podíl na vývozu do EU činí 4 tis. tun oproti například Maďarsku (3,5 tis. tun), Polsku (2,5 tis. tun). Produkce českého kapra je levnější, protože není krmen nakupovanými krmivy, ale živí se přírodními produkty (plankton a bentos). Není jej proto nutné přikrmovat. K tomu se ještě přiřazuje čistota vod – splach živin do vod (minerály, fosfor), který v minulosti způsoboval vysokou eutrofizaci, tj. rychlejší přísun živin. Naše vody jsou stále přeeutrofizovány, i když dnes již méně.

eutrofní vody = živiny, které využívají řasy, na kterých se živí zooplankton a jím se živí kapr

Kapr pořád zůstane definovaný užším teritoriálním charakterem, tj. zůstane rybou populární pouze v určitých regionech. Stejně tak jako další etnická ryba Tilápie (Izrael – židi nejedí ryby, které nemají šupiny z náboženských důvodů).

Žádné komentáře:

Okomentovat