Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PLODY MOŘE, HLAVONOŽCI



HLAVONOŽCI


- olihně, sépie, chobotnice
- čeleď olihňovití, sépiovití, chobotnicovití
- u nás se moc neprodávají, hlavně jako mražené, v poslední době se jejich sortimentní nabídka rozšiřuje
- zbavují se vnitřností, očí a zobanu, někdy i kůže (sépie) ve které se uvolňuje při vaření barvivo
- poživatelné části: ramena, hlava bez očí (plášť)

- u chobotnic se doporučuje naklepat maso podobně jako řízky, vaří se 90 minut
- u nás se maso chobotnic vyskytuje jako předpřipravené – doba vaření 20 minut i když jsou již nakrájené na menší kolečka
- prodávají se v solném láku (roztoku) jako polokonzervy
- olihně jsou nejčastěji lovená a u nás nejčastěji prodávané – mají podél těla ploutevní lem a mají 8 ramen
- sépie mají vejčité tělo a ploutvovitý lem mají kolem celého těla
- termín kalamari = z italštiny/španělštiny – by se u nás jako obchodní termín neměl vyskytovat

Žádné komentáře:

Okomentovat