Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Náhrady masa jinými surovinami 2.

Náhrady masa jinými surovinami 2.

Systém HACAP – určuje kritické body technologie výroby v potravinářství

- bez chemických a konzervačních aditiv by trvanlivost například salátů nebyla až 20 dnů!
- aplikace aditiv = používají se látky pro maso nepřirozené či dokonce škodlivé (pyrosiřičitan sodný)
- různé vady produktu lze maskovat při distribuci a prodeji = maso vypadá jako čerstvé
- aplikují se různé nápravy v prodejnách – k matení zákazníka – například různé cenové slevy + zařazování výrobků do oddělení zdravé výživy i když tam vůbec patřit nemají

- svalovina ryb patří do skupiny masa s vysokou nutriční hodnotou a někdy předčí i hovězí maso z hlediska podílu bílkovin a zejména z pohledu zastoupení esenciálních kyselin => vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin + rybí maso m vysoký obsah vitamínů a minerálů
- sortiment dovážených mořských ryb => u něj lze najít často klamavé označování těchto výrobků z několika důvodů:
neznalost výrobce, distributora, prodejce při označování produktů a také úmyslné znevýhodnění zákazníka

- v roce 1992 byl schválen zákon 634/1992 o ochraně spotřebitele a tento byl v podpořen v konečném důsledku zákonem 34/1996 a v roce 1997 zákonem o potravinách a tabákových výrobcích, které určily podklady pro kontrolu potravin
- dále prováděcí předpisy pro označování potravin – pro maso Vyhláška 327/1998 Ministerstva zemědělství se týkala masných výrobků, ryb a ostatních živočichů, která určila:
výrobce musí uvést název druhu, skupiny, podskupiny druhu

- u mořských ryb se často lze setkat s nesprávným a klamavým označováním:
hojně prodávaná ryba označená jako Holandský pstruh je však lovena u břehů Argentiny a geograficky s Holandskem nemá nic společného

Žádné komentáře:

Okomentovat