Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PLODY MOŘE, HŘEBENATKY, ÚSTŘICE

HŘEBENATKY

- nikdy se nepečou
- jedna dávka na osobu je 10-12 škeblí (předkrm), v případě hlavního jídla 25 kusů na osobu
- z 500 g celých hřebenatek se získá asi 250 g masového podílu
- u nás se prodává produkt CLAM ELIKÉR (bujón – šťáva), CLAM EXTRAKT, CLAM JUICE (neředěný) jako zmražené produkty
- když se ředí – vznikají polévky se zeleninou CLAM BROTH (upravená a ochucená šťáva)
- vývar zahuštěný nad párou CLAM NECTAR (doplněný kousky krabího masa)
- zřídka se k nám dováží produkt z Japonska HOSHIGAI – ulit zbavená mušle, která se suší na slunci a zalisuje se do bambusového listu a zajistí se špejlí

ÚSTŘICE

- jedí se většinou syrové (živé)
- mají větší skořápku s „víčkem“
- skladují se zakryté vlhkou utěrkou posypanou solí v ledničce
- je problém je vyčistit před podáváním = dají se do slané vody +/- 3% soli a lžíce ovesné mouky – oni ji pohlcují a snaží se vyvrhnout zbytky – tento proces trvá 3-6 hodin
- existuje speciální nůž na vyndávání – nadzvedne se menší skořápka, tím se dokáže dobře otevřít a tělo zůstává na této menší skořápce
- zakapávají se citrónovou šťávou a obsah se lije do úst i s kapkou mořské vody – zapíjí se bílým suchým vínem
- je to velmi drahý produkt

Žádné komentáře:

Okomentovat